0(322) 232 50 50

info@dentartklinik.com

  • Türkçe
  • İngilizce

Uygulamalar / Dental Radyoloji ve Görüntüleme

Dental Radyoloji ve Görüntüleme

Ağız ve diş sağlığı için uygulanan tedaviler öncesinde manuel ya da dental radyoloji ve görüntüleme teknikleri kullanılır. Var olan sorunu tespit etmek, diş ve diş etini görebilmek ya da çene yapısını ortaya koymak amacıyla görüntülemeler gereklidir. İleri düzeyde sorunlar için özellikle Adana dental radyoloji ve görüntüleme teknikleri kullanan klinikler bulunur.

Tedavi amaçlı kliniğe başvurduğunuzda manuel kontrol sonrası diş hekimleri tarafından panoramik röntgen istendiğini göreceksiniz. Bu yöntem ile diş ve çene yapısı incelenerek olası sorunlar tespit edilir. Sonrasında dental radyografi teknikleri ile ileri düzeyli kontroller sağlanır ve son aşamada tedavi yöntemine karar verilir.

DentArt Klinik bu aşamada özel dental görüntüleme teknikleri ile hizmet vermektedir. İleri düzey incelemeler sayesinde hastaların doğru tedaviye yönelmesini sağlamaktadır. Üstelik sorunu daha kısa sürede tespit ettiği için de avantaj sunmaktadır.

Dental Radyoloji Nedir?

Kısaca dental radyoloji nedir bakılacak olursa; teşhis, tedavi yöntemi belirleme ve uygulama aşamasında kontrol için gerçekleşen görüntüleme teknikleri denebilir. Diş hekimi tarafından kontrol edilen bu görüntülemeler ile tüm süreçte bilgi edinmek mümkündür. İlk etapta teşhisi kolaylaştırabildiği gibi tedavinin etkililiğini görebilmek için de etkilidir.

İki boyutlu görüntüleme teknikleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunların dışında üç boyutlu yöntemler ya da tomografiler de tercih edilebilir. Şikayete ya da diş hekiminin görüşüne bağlı olarak yöntem seçilerek görüntüleme sonuçları elde edilir.

Diş Hekimliğinde Kullanılan Radyolojik Görüntüleme Yöntemleri Nelerdir?

Güncel olarak Adana dental radyoloji sağlayan kliniklerde belirli başlı yöntemler uygulanır. Kliniğin imkanlarına bağlı olarak sunacağı yöntemler farklılaşabilmektedir. Genel itibarıyla radyolojik görüntüleme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

1 – Dijital Radyograflar (RVG)

Bekleme süresini kısaltmak ve anlık karar verebilmek amacıyla kullanılan yöntemdir. Radyolojik görüntülemeyi doğrudan bilgisayar ekranına aktarır. Aciliyet gerektiren durumlar kadar ölçüm yapılması gereken aşamalarda tercih edilir.

2 – Dijital Panoramik Radyografi

Dental X-Ray cihazı kullanılarak elde edilen görüntüleme tekniklerinden birisidir. En yaygın kullanılan yöntemlerin başında yer alır ve genelde teşhis öncesi tercih edilir. Ağızdaki tüm dişlerin durumunu gözlemleme fırsatı sunar. Bunun dışında kemik dokusu hakkında da bilgi verir.

3 – Bilgisayarlı Tomografi (CT, BT)

Ayrıntılı bilgi edinilmesi gerektiğinde ya da klasik yöntemler yetersiz kaldığında tercih edilmektedir. Başlıca cerrahi müdahale gerektiren aşamalarda görüntüleme adına kullanılır. Olası riskleri en aza indirmek için etkili sonuçlar sunar.

4 – Periapikal Radyograf

Belirli bölgeye ait ayrıntılı, yakından inceleme sağlanması amacıyla kullanılmaktadır. Daha ayrıntılı bakış açısı elde edilmesine neden olur. Diş hekimi tarafından istenen birkaç diş ve kemik yapısını gözlemlemeyi sağlar.

Diş Röntgeni Nasıl Görüntülenir?

Hastanın acı, hissiyat yaşamadan birkaç dakika içerisinde özel cihazlar ile görüntüleme sağlanır. Sabit kalmak, sabırla beklemek hastaların dikkat etmesi gereken unsurdur. Kısa sürede biterek diş hekimine görüntüler aktarılır.

Kliniklerde Dental Radyoloji Avantajları Nelerdir?

Kullanılan dental radyoloji yöntemleri avantajları içerisinde barındırmaktadır. Özellikle daha önce kaç diş röntgeni vardır noktasında sunulan yöntemlerin yaygınlaşması avantajları da arttırmaktadır. Diş radyoloji teknikleri avantajları şunlardır:

·       Kanal tedavisi ve implant uygulamalarında başarı oranını arttırır.

·       Diş eti ve diş tedavilerinde konforlu bir süreç yaşanmasını sağlar.

·       Sadece diş ve diş eti değil, sinirlere ve kemiklere dair de muayene olanağı sunar.

·       Kısa sürede tespit ve müdahale imkânı verir.

·       Pratik olması kadar hassas ölçüm sağlamasıyla neredeyse herkes için uygundur. (İstisnalar bulunur)

·       Üç boyutlu ölçümler gerçeğe yakın sonuçlar elde etmek, önceden prova elde edebilmek için önemlidir.

Diş Röntgeninde Neler Çıkar?

Geçmişten günümüze diş hekimliğinde kullanılan radyolojik cihazların gelişimi elde edilen bulguların da çeşitlenmesine neden olmaktadır. Geleneksel yöntemler ile diş ve kemik dokusuna dair bilgi edinilir. Varsa bu alandaki sorunlar ortaya çıkar. Sinirler ve diş etinin yapısına dair de detaylar elde etmek mümkündür.

Sorun olarak görülebilecek hastalıklar, sinir problemleri ya da farklı belirtiler gözlemlenebilir. Örneğin görüntülemeler ile Behçet ya da şeker hastalığına dair bilgi edinmek dahi mümkündür. Diğer taraftan sadece sorunlar değil tedavi sonrası iyileşmenin olup olmadığı da görülebilmektedir.

Ayrıntılı ağız ve diş yapısını görüntüleme, kısa sürede teşhis ve müdahale için radyolojik görüntüleme teknikleri sunan DentArt Kliniği ile iletişim kurabilirsiniz.

Dental Radyoloji ve Görüntüleme
Logo